Jesteś tutaj: zdrowytryb.pl > Dietetyczne słodycze > Korzystna czekolada

Dobre kakao

Kakao powinno być na stałe w jadłospisie każdego, kto je lubi. Najlepiej smakuje z mlekiem, wtedy ma najdelikatniejszy smak, lecz nie jest to jedyny sposób na jedzenie jego. Można pijać je rozpuszczone w wodzie z dodatkiem cynamonu, dodawać do jogurtów, a nawet posypywać sałatki. Dzięki temu zyskują one nowy smak. Nie należy bać się kakaowych dodatków, ponieważ kakao ma liczne walory zdrowotne i z powodzeniem – mowa cały czas o gorzkim kakao – można traktować je jako dietetyczną przekąskę.
Najważniejsza jest jakość używanego kakao. Powinno być to prawdziwe, dobre kakao z ziaren kakaowca, z niewielką ilością sztucznych dodatków, im ich mniej, tym lepiej. Wtedy będzie miało więcej walorów smakowych i zdrowotnych. Będzie mocniejsze, bardziej wyraziste w smaku, często gęstsze. Z kakao można tworzyć napoje z dodatkiem przypraw, w tym z kardamonem, cynamonem i chili. Pozwala to na rozgrzanie organizmu i przyśpieszenie metabolizmu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.