Jesteś tutaj: zdrowytryb.pl > Zdrowie > Ważne badania

OWOCE I WARZYWA ŹRÓDŁEM WARTOŚCI ODŻYWCZYCH

Każdy z nas chciałby się odżywiać jak najbardziej zdrowo. Próbujemy więc różnego rodzaju środków, które będą prowadziły nas do celu jakim jest świetna figura, przy jednoczesnym dostarczaniu naszemu organizmowi podstawowych wartości odżywczych. Wystarczy jednak skupić się na urozmaiceniu jadłospisu w produkty, w których tych wartości odżywczych jest naprawdę sporo, a które mogą być świetną przekąską między posiłkami. Mowa tutaj o różnego rodzaju owocach i warzywach.
Od dziecka każdy słyszy się, że powinno się jeść dużo owoców i warzyw, bowiem są one zdrowe i pomagają prawidłowo się rozwijać. Jest to oczywiście święta prawda, jednak wiadomo, że w żadną skrajność nie wolno wpadać, bowiem nadmierna ilość spożywanych jabłek powoduje np. choroby związane z wątrobą u niektórych ludzi.
Owoce mogą być świetnym dodatkiem do naszego codziennego jadłospisu. Warto jeść banany, które są skarbnicą potasu, czy chociażby pomarańcze, które zawierają sporo witaminy c. Do tego, warto do obiadu dodawać sporo warzyw, w postaci np. surówki, czy warzyw duszonych takich jak brokuły, szpinak, kalafior czy chociażby marchewka. Będzie to świetne uzupełnienie innych wartości odżywczych, dlatego warto zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w owoce i warzywa, zwłaszcza zaś świeże, bowiem to te warzywa czy owoce prosto z ogródka posiadają najwięcej różnego rodzaju witamin, czy składników odżywczych.
Warzywa i owoce mogą stać się naprawdę wyjątkowym dodatkiem do naszej diety. Im więcej i im częściej będziemy ją w ten sposób urozmaicać, tym bardziej stanie się dla nas taki jadłospis przyjemnością, do której się przyzwyczaimy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.